Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016: EuroPride in Amsterdam
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Code rood voor Kirgizië

11 december 2014 -

Ongeveer 150 mensen waren gisteren aanwezig op de demonstratie tegen de antihomowet van Kirgizië. Twee Kirgizische LHBT-activisten spraken over de toestand in hun land. “Dit is de grootste demonstratie ooit voor rechten van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders van Kirgizië,” zei één van hen.

Tanja Ineke, voorzitter COC, leidde de korte bijeenkomst in door te vertellen dat Kirgizië een land is waar de hele wereld eigenlijk overheen kijkt. “Kirgizische mensen grappen wel eens, ‘we zijn een land dat zelfs geen weer heeft’. Op de weerkaart van CNN staat er nooit een wolkje of zonnetje boven het land.”

Maar gisterenavond lieten zo’n honderdvijftig mensen zien dat niet iedereen het land vergeet, dat er mensen zijn die zich hard willen maken voor de rechten van de inwoners van de kleine Centraal-Aziatische natie. Met veel lichtjes, een hoop kabaal en een gescandeerd “Dignity for all!” zonden zij een boodschap naar de Kirgizische president Atambajev om de antihomowet te stoppen.

De Kirgizische spreker Adilat was bijna tot tranen toe geroerd door de opkomst. “Als we hier hadden gestaan in mijn land, en deze wet was al aangenomen, dan zouden we allemaal door de politie kunnen worden opgepakt om voor drie jaar in de cel te belanden.” Adilat legt uit dat in Kirgizië, in aanloop van de wet, de LHBTQ’ers al vogelvrij zijn verklaard. “Een transgendervrouw was gedwongen zich uit te kleden. Dit werd gefilmd en op social media gezet. Lesbiennes die uit een gaybar komen worden lastiggevallen door groepen mannen. Homo’s worden mishandeld. Ik ben in elkaar geslagen en mijn vader is gechanteerd. “

“Als de wet wordt aangenomen hebben we geen recht van spreken meer, geen stem. We hebben geen recht meer op hiv-behandeling. We hebben geen mensenrechten meer. Men zegt letterlijk dat we zouden moeten worden weggevaagd off the face of earth.”

De bijeenkomst duurde nog geen half uur, maar de boodschap kwam heel duidelijk over. Dit mag en kan niet gebeuren. Poetin’s gif moet gestopt worden. Dignity for all!

Lees meer over de demonstratie

Categorie:
Amsterdam, COC Amsterdam e.o., Discriminatie, Multicultureel, Veiligheid
Tags:
, , , , , , , ,