Wij zijn er voor Amsterdam en omgeving.

1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

CinemAsia Film Festival toont impactvolle Aziatische LHBTQ+ films in Amsterdam

12 May 2022 -

 

Van 10 – 15 mei viert CinemAsia Film Festival haar 14e editie in de drie Amsterdamse filmtheaters Studio/K, Rialto De Pijp en Rialto VU. De focus op de Aziatische LHBTQ+ beleving vormt een vast onderdeel van CinemAsia’s programmering. Deze 14de editie brengt CinemAsia een aantal zeer impactvolle Aziatische LHBTQ+ films op het Nederlandse grote doek. Tevens zijn er diverse LHBTQ+ community activiteiten, die zich richten op het aanmoedigen en bouwen van de Aziatische queer gemeenschap in Amsterdam en daarbuiten. 

Ondanks de veranderende houding, onder andere geïllustreerd door de openstelling van het burgerlijke huwelijk van paren van gelijk geslacht in Taiwan, blijft LHBTQ+ een complex onderwerp in de regio, wat blijkt uit de staat van de filmindustrie op dit onderwerp. De gevarieerde filmselectie en de aanverwante verdiepingsprogrammas belichten de verschillende ervaringen van de Aziatische LHBTQ+ gemeenschap.

WHEEL OF FORTUNE AND FANTASY 偶然と想像 (Japan 2021) van Ryusuke Hamaguchi 

Wo 11 mei, 18:45 in Studio/K Do 12 mei, 21:40 in Studio/K Zo 15 mei, 16:45 in Rialto VU

Van de Oscar-winnende regisseur Ryusuke Hamaguchi van DRIVE MY CAR, komt een drieluik met verhalen over vrouwen die navigeren door relaties in het moderne Japan. Bekroond met de Silver Bear Grand Jury Prize op Berlinale.DEAR TENANT 親愛的房客 (Taiwan 2020) van Cheng Yu-Chieh (2020) Za 14 mei 19:00 in Studio/K  De afgelopen vijf jaar heeft Lin voor de zoon en bejaarde moeder van zijn overleden vriend gezorgd. Een politieonderzoek naar de onverwachte dood van de moeder dreigt het privéleven en de geheimen van Lin aan het licht te brengen. Bekroond met de Golden Horse Awards 2020 voor Best Leading Actor, Best Supporting Actress, Best Original Film Score 

SECRETS OF 1979 弓蕉園的秘密 (Taiwan 2021) van Zero Chou

Za 14 mei, 16:30 in Studio/K + introductie van Ruby HSIEH I Hsuan

Twee studenten ontwikkelen een geheime romance en werken als vrijwilliger bij het pro-democratische tijdschrift Formosa Magazine ten tijde van de staat van beleg in Taiwan.

Met introductie over de Taiwanese geschiedenis en LHBTQ+ rechten door filmcurator en onderzoeker Ruby HSIEH I Hsuan, tevens onderdeel van de selectiecommissie van het Taipei Film Festival en programmeur bij het Women Make Waves Film Festival Taiwan. 

LAN YU 藍宇 (China, Hong Kong 2001) van Stanley KwanDo 12 mei 19:00 in Rialto VU + panelgesprek i.s.m. VU Pride | Zo 15 mei 11:30 in Studio/K

Queer cinema klassieker en een schrijnend portret van een onverwachte relatie tussen twee mannen die gevuld is met passie, bedrog, verlangen en spijt, tegen de achtergrond van Beijing in de jaren 80. Het 20-jarig bestaan van deze baanbrekende film wordt gevierd met een hagelnieuwe 4K restauratie.

Na de filmvertoning op donderdag 12 mei volgt een panelgesprek over de impact die de film, 20 jaar na dato, nog steeds heeft op queer mensen in China. Panelgasten: media- en cultuurwetenschapper Jeroen de Kloet, D&I change activist Zhiren Ye. Moderator: Sr officer Human Rights en Sinoloog Stijn Deklerck.

MIDNIGHT SWAN ミッドナイトスワン (Japan 2020) van Eiji Uchida 

Za 14 mei 16:50 in Studio/K  

Een transgender nachtclubartiest ontwikkelt een hechte band met haar nichtje wanneer ze haar helpt om haar passie voor ballet na te jagen. Bekroond met de prijs voor Beste Film en Beste Acteur tijdens de 44e editie van de Japan Academy Film Prize.

De film Midnight Swan wordt opgevolgd door het panelgesprek CinemAsia x Studio/K x TranScreen: The Trap Door of Representation om 19:10 in Studio/K SK4

De veelgeprezen film zorgde voor veel aandacht voor het trans narratief van deze film in de Japanse mainstream media. Echter, voor velen is de film ook problematisch omdat de trans gemeenschap niet is betrokken bij het maken van deze film. Samen met TranScreen Film Festival en Studio/Queer wordt op kritische wijze de problematische representatie van queer personen in populaire cultuur besproken. Panelgasten: Laura Kok, Art van t Rood en Jonnah Bron. Moderator: Sascha Sylbing.

LGBTQ+ community-activiteiten

CinemAsia x OUT&ABROAD: Queer Mental Health and Self-Care Workshop

Za 14 mei 11:00–12:30 Studio/K

Voor velen in de gemeenschap zijn de afgelopen 2 jaar uitdagend geweest mede door de oplopende discriminatie en bedreigingen tegen de Aziatische gemeenschap in het westen. Dat kan een effect hebben op het emotioneel welzijn. Daarom wordt samen met OUT&ABROAD een workshop georganiseerd die ons helpt beter voor onszelf te zorgen.

Queer Asian Tea & Tai-Chi: Community Gathering

Zo 15 mei 11:00–12:30 Studio/K

Queer Asian Tea Time: laagdrempelige bijeenkomst voor iedereen in de community met een potpourri aan onderwerpen onder het genot van snacks en thee. Moderator: Jiye Seong-Yu, medeoprichter van Asian Voices Europe. 

Tai Chi Workshop, Away with the flow met Jessie Yingying Gong. Kom meer in balans door beweging en energie. Hoe verhouden we ons tot elkaars fysieke ruimte? Hoe geef je uiting aan je verbeelding door middel van je lichaam? Hoe activeren we ruimtes en benutten we die gezamenlijk? 

CinemAsia x Dona Daria: Reading My Panties Workshop

Zo 15 mei 16:00–17:30 Studio/K 

Reading My Panties is een voortdurend project bestaande uit een serie Zines en pedagogische workshops voor gemarginaliseerde groepen, gebaseerd op een intersectionele benadering en queer feminisme. De workshop wordt begeleid door onderzoeker Lu Lin, met wie we een veilige plek openen om niet-Westers feminisme en intersectionaliteit te onderzoeken door middel van tekst. Lu maakt deel uit van de Young Asian Leaders Community bij SPACE, de jongerenafdeling van Dona Daria. 

CinemAsia On Tour naar Filmhuis Den Haag van 21-22 mei Na het hoofdfestival in Amsterdam, reist CinemAsia het daaropvolgende weekend door naar Filmhuis Den Haag met een selectie van haar festivalprogrammering.

Voor meer informatie en kaartverkoop, ga naar cinemasia.nl 

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , , , , ,