Wij zijn er voor Amsterdam en omgeving.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

De orthodox-protestante ‘Nashville-verklaring’ is schadelijk en onbarmhartig

7 January 2019 -


Door: Yvonne Lemmen

De zogenaamde Nashville verklaring is een vertaalde versie van de Nashville Statement waarin staat beschreven dat Christenen homoseksualiteit altijd moet afwijzen en dat het ‘geneesbaar is”. De Nederlandse versie van dit document werd door meer dan 250 orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en prominenten ondertekend. 

In de Nashville-verklaring over seksualiteit, mannelijkheid en vrouwelijkheid, wordt aangegeven dat het accepteren van homoseksualiteit en/of transgender-zijn een zonde is en het huwelijk tussen mensen van een gelijk geslacht wordt afgewezen. 

“Het is een schadelijk document voor orthodox-protestante LHBTI’s en een onbarmhartige en ongevoelige actie van de ondertekenaars”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Oosenbrug roept orthodox-protestanten op om de verklaring niet te tekenen.

De verklaring is een enorme stap terug en dat terwijl er de laatste jaren juist sprake is van een zekere emancipatie van LHBTI-gemeenschap in grote delen van protestants-christelijk Nederland.

Zo is het volgens de verklaring in strijd ‘met Gods heilige bedoelingen’ om homoseksueel of transgender te zijn. Tot nu toe is de opvatting in orthodox-protestante kringen veelal dat je wel homoseksueel of transgender mag zijn, maar dat je het niet in praktijk mag brengen. Met deze verklaring worden LHBTI’s terug in de kast gestuurd.

Ook wekt de verklaring de indruk dat homoseksuele gevoelens kunnen worden veranderd, of in de woorden van de Nashville-verklaring kunnen worden ‘gedood’. Uit tal van onderzoeken is inmiddels gebleken dat homoseksualiteit niet met therapieën of behandelingen kan worden veranderd en dat dergelijke behandelingen buitengewoon schadelijk zijn. Ook de identiteit van transgenders zou volgens de verklaring kunnen worden veranderd.

Volgens dagblad Trouw is de Nashville-verklaring in Nederland inmiddels zo’n 250 keer ondertekend door predikanten, voorgangers en prominenten. Onder de ondertekenaars bevinden zich ook SGP-leider Kees van der Staaij en SGP-senator Diederik van Dijk. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, schrijft op Facebook dat hij de verklaring niet heeft ondertekend omdat hij „bang is dat het gesprek over geloof en homoseksualiteit niet gediend is met deze verklaring.” Orlando Bottenbley, een dominee uit Drachten die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 lijstduwer was voor de ChristenUnie, ondertekende de verklaring wel. Segers zei daar maandag over tegen het AD: „Het staat iedereen vrij zijn eigen opvattingen te ventileren.” Het COC roept de SGP op om afstand te nemen van de verklaring.

Er zijn ook veel predikanten en theologen die uitdrukkelijk stelling nemen tégen de verklaring en melden dat ze die nimmer zullen ondertekenen.

Zo stelt de Christelijk Gereformeerde Theoloog des Vaderlands Stefan Paas: “Publieke stoerdoenerij ten koste van kwetsbare mensen.” Hoogleraar Nieuwe Testament aan de Vrije Universiteit Bert-Jan Lietaert Peerbolte schreef op twitter: “Als ik de discussie zie, schaam ik me diep voor theologen die dit ondertekenen.” En predikant en EO-voorzitter Willem Smouter: “Ik wil zo duidelijk mogelijk zeggen: geloof dit niet! Wat je identiteit ook is, man of vrouw, Jood of heiden, homo of hetero, je bent welkom in Gods huis.” In een persbericht laat dominee René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), weten dat de Nashville-verklaring ‘theologisch eenzijdig, gesloten en pastoraal onverantwoord’. Daarom is de verklaring volgens De Reuver ‘niet dienstbaar aan het gesprek in gemeenten over gender, seksualiteit en zegen’.

Minister Ingrid van Engelshoven (OCW-Emancipatiezaken) twittert dat de Nashville-verklaring ‘helaas één ding heel duidelijk’ maakt: “Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan. Emancipatie is nog lang niet af.”

Inmiddels hebben meerdere instanties in Amsterdam de regenboogvlag gehesen om hun afkeur tegen de Nashville-verklaring kenbaar te maken, waaronder de Vrije Universeit, de protestantse kerken en de gemeente. daarnaast is het OM begonnen te onderzoeken of de omstreden Nashville-verklaring strafbaar is. 

De oorspronkelijk Amerikaanse Nashville Statement is in de zomer van 2017 opgesteld door zo’n 150 Amerikaanse conservatieve evangelische voormannen en werd sindsdien door zo’n 22.000 anderen ondertekend.

[Illustratie: Nashville-verklaring-site]

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , ,