Wij zijn er voor Amsterdam en omgeving.

2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016: EuroPride in Amsterdam
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Films in Kriterion rond Bevrijdingsdag

23 April 2014 -
8540-586-4844 & 5 mei in Kriterion: film, debat & expo
In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert Kriterion een speciaal film- en verdiepingsprogramma op Herdenkings- en Bevrijdingsdag. Zondag 4 mei staat in het teken van de vervolging van homoseksuelen in Nazi-Duitsland en bezet Nederland; op 5 mei besteden we onder andere aandacht aan het verwerken van oorlogstrauma’s door middel van humor.
4 mei
Op 4 mei besteden we aandacht aan de vervolging van homoseksuelen in Nazi-Duitsland met de documentaire Paragraph 175 (Rob Epstein & Jeffrey Friedman, 2000). De film vertelt het verhaal van verschillende mannen en vrouwen die door de Nazi’s werden gearresteerd op grond van Paragraaf 175, een bepaling van het Duitse strafwetboek dat ‘sodomie’ strafbaar stelde. Nagesprek met Lonneke van den Hoonaard, directeur van het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA), en Anna Tijsseling, die haar proefschriftproject schreef over homoseksuele zedendelicten rondom de Duitse bezetting en als post-doc onderzoeker voor het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies werkte.
Aansluitend op Paragraph 175 en in samenwerking met het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA), is de expositie ‘Wie kan ik nog vertrouwen? Homoseksueel in nazi Duitsland en bezet Nederland´ te zien in de foyer van Kriterion. De tentoonstelling is geheel gewijd aan vervolging en verzet van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen onder de nazi’s en de Duitse bezetting.
5 mei
Op 5 mei staat de verwerking van oorlogstrauma’s, en in het bijzonder verwerking door middel van humor, centraal. De documentaire Comedy Warriors: Healing Through Humor (John Wager, 2013) is een portret van vijf Amerikaanse veteranen die gehandicapt zijn geraakt in Irak en Afghanistan en nu een carrière als stand-up komiek najagen. In hoeverre kan humor helpen bij het verwerkingsproces? We praten er over na met Sibe Doosje, deskundige op het gebied van humor en psychologie, en Ed Brouwer, oprichter en voorzitter van Wounded Warriors Nederland. Het gesprek wordt geleid door journalist Rutger Lemm, die zelf een tijd actief was als stand-up comedian.
Tijden en prijzen
Paragraph 175: zondag 4 mei, 15:00, €8,- of gratis met Cineville
Comedy Warriors: maandag 5 mei, 20:00, €8,- of gratis met Cineville
De expositie´Wie kan ik nog vertrouwen? Homoseksueel in nazi Duitsland en bezet Nederland´ is van 20 april t/m 11 mei gratis te bezichtigen in de foyer van Kriterion.
Categorie:
Amsterdam, Cultuur, Festivals
Tags:
, , , , , , , ,