Wij zijn er voor Amsterdam en omgeving.

8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Meer steun nodig voor Marokkaans- en Turks-Nederlandse LHBT’s

10 December 2014 -

safe_imageDe Rijksoverheid moet meer steun geven aan Marokkaans- en Turks-Nederlandse LHBT’s. Dat stelt COC Nederland in reactie op het vrijdag verschenen rapport De acceptatie van homoseksualiteit door etnische en religieuze groepen in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het SCP presenteert ernstige cijfers over de slechte acceptatie van LHBT’s in Turks- en Marokkaans- Nederlandse kringen. De acceptatie lijkt onder jongere generaties nauwelijks te verbeteren. Ook in orthodox-christelijke en moslim kringen is het relatief slecht gesteld met de acceptatie van LHBT’s.

Loden last
‘Tienduizenden Marokkaanse- en Turks Nederlandse LHBT’s gaan zwaar gebukt onder de loden last van gebrekkige acceptatie,’ reageert COC-voorzitter Tanja Ineke op de SCP-cijfers. ‘De Rijksoverheid moet daarom het groeiende aantal LHBT-initiatieven uit deze kring steunen, want Marokkaanse- en Turks Nederlandse LHBT’s zijn zelf het best in staat om verandering teweeg te brengen.’

De COC-voorzitter doelt op initiatieven als de Marokkaanse- en Turkse boot tijdens de Gay Pride, groepen van moslim-LHBT’s zoals Ma’ruf en Haardvuuravonden en biculturele LHBT-gemeenschappen zoals Respect2Love en Trans United van het COC. Vanuit deze initiatieven kunnen biculturele- en moslim LHBT’s zelfvertrouwen opbouwen, het gesprek binnen hun gemeenschappen aangaan en acceptatie bevorderen.

Het COC voert momenteel vruchtbare gesprekken met de ministeries van SZW en OCW over een partnerschap om dit soort initiatieven beter te ondersteunen.

‘Homoseksualiteit is verkeerd’
Volgens het SCP-onderzoek vindt de helft van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders homoseksualiteit verkeerd, tegenover één op de tien autochtone Nederlanders. Driekwart zou er een probleem mee hebben als hun kind een partner zou hebben van hetzelfde geslacht (één op de zes autochtone Nederlanders).

De jongere generatie migranten staat iets positiever tegenover LHBT’s, maar de vooruitgang is beperkt. Zo heeft driekwart van zowel de eerste als de tweede generatie Turkse en Marokkaanse Nederlanders er moeite mee als hun kind zou samenwonen met een partner van hetzelfde geslacht. Een derde van de Turkse en Marokkaanse scholieren zegt dat LHBT’s zouden mogen behoren tot hun vriendenkring; bij autochtone scholieren is dat driekwart.

Uit het SCP-onderzoek blijkt ook dat het in orthodox-gereformeerde en moslim kringen slecht gesteld is met acceptatie van LHBT’s. Zo vindt 53% van de moslims en 58 % van de gereformeerden dat homoseksualiteit (bijna) altijd verkeerd is.

Lees een interview met de lesbische moslima Ayse

Categorie:
Amsterdam
Tags:
, , , , ,