Wij zijn er voor Amsterdam en omgeving.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Putin-protest: verslag, links

14 April 2013 -

Afgelopen maandag was Vladimir Putin één dag in Nederland voor een ontmoeting met premier Rutte. Dit in verband met het beginvan het Nederland-Ruslandjaar. Het COC greep deze gelegenheid aan om een demonstratie te organiseren tegen het zojuist goedgekeurde wetsvoorstel die ‘propaganda van homoseksualiteit onder minderjarigen’ strafbaar stelt.
Er was een droomlocatie beschikbaar: het Oosterdok, pal tegenover het Scheepvaartmuseum waar Putin op dat moment aan het dineren was met de premier.

Voorafgaand aan de demonstratie had Amnesty International in samenwerking met het COC het gebied rond de Hermitage (verderop aan de Amstel) afgezet met geel lint. Op grote gele borden stonden protest leuzen als “No gay propaganda beyond this point”, “Punk bands strictly prohibited’ en “Warning: no protesting in this area”. Aan de Magere Brug en de Blauwbrug hingen enorme spandoekenmet daarop de tekst “Stop the Anti-gay law”.

Op de demonstratie, één van de grootste uit de geschiedenis van het COC, kwamen zo’n drieduizend demonstranten af. Van oud tot jong, homo, lesbo, trans, bi en hetero: een ieder die zijn afschuw tegen deze gruwelijke anti-homo wet en de almaar verslechterende mensenrechtensituatie in Rusland wilde laten zien en horen kreeg en nam hier op deze avond de ruimte voor. De kade stond dan ook vol met rondzwaaiende regenboogvlaggen en borden met slogans als “Poetin Go Homo”, “Njet” en “Pussies Riot”. Er voer een boot over het watermet daarop twee zoenende boerenjongens in opblaaspopvorm met daaronder de suggestie to”Just Putin a penis”. Er was een stand van de Internationale Socialisten en er stond een delegatie van de PvdA met rode ballonnen. Ook was er ruimte voor ludieke acties als de Vla-die-mier: een monsterlijk grote mier die live met vla besmeurd werd.

Onder leiding van de Russisch-Kameroenese presentatrice Anousha Nzume werd het podium geboden aan activisten van het Russian LGBTNetwork uit Sint Petersburg, COC voorzitster Tanja Ineke, Amnesty Nederland directeur Eduard Nazarski en medeinitiatiefnemer Joost Mallo van The Dutch LGBT Support.
Dolly Bellefleur vertolkte er haar protestlied op de melodie van Boney M’s Raspoetin met de fraaie tekst “rules the Russian land as if he is a czar, if you don’t obey him you become a steak tartare”. Om kwart voor negen, toen Poetin het Scheepvaart museum verliet draaide de menigte zich richting de overkant aan zwaaide hem onder luid “Poetin go homo’ protest uit.

Het was daarmee een vreedzaam en kleurrijk protest waarbij ieder op z’n eigen manier uiting kon geven aan de boosheid en zorgen om de inperking van de rechten van de LGBT community in Rusland.

De internationale pers was in grote getale aanwezig: Euronews, BBCBangkok Post(!), en Borneo Bulletin uit Brunei. Het conservatieve FoxNews (US) hield het verrassend neutraal en de JapanTimes had een fraaie foto (eerder deze week uit Duitsland, dat wel).

 

Categorie:
Buitenland, Discriminatie
Tags:
, , , , , , ,