Wij zijn er voor Amsterdam en omgeving.

2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Acceptatie homoseksualiteit verbetert niet

8 December 2014 -

De meerderheid van de moslims en strenggelovige protestanten in Nederland is tegen homoseksualiteit. Onderzoekers verwachten geen verbetering in de komende jaren. Goede voorlichting en het werken aan veiligheid voor homoseksuelen is ook in 2015 heel belangrijk.

acceptatieHet percentage moslims tegen homoseksualiteit is iets lager dan het aantal orthodox-protestanten: 53 om 58 procent.Van het homohuwelijk zijn juist meer orthodox-protestanten voorstander ten opzichte van moslims. Een kwart van de moslims heeft geen probleem met het homohuwelijk. Bij orthodox-protestanten is dat 44 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Rooms-katholieken, leden van de grootste protestantse kerk, de PKN, en buitenkerkelijken hebben geen enkel probleem met homoseksualiteit: 95 procent vindt dat homo’s en lesbiennes moeten leven zoals ze willen.

Geen verbetering

Het SCP onderzocht de acceptatie van homoseksualiteit binnen religieuze groeperingen en etnische minderheden. Daaruit blijkt dat geloof sterk bepalend is voor de manier waarop mensen denken over homoseksualiteit, zegt het SCP.

Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat ondanks alle overheidscampagnes de acceptatie van homo’s in religieuze kring de komende jaren niet verbetert.

Homo in vriendenkring

Uit de cijfers blijkt dat jongeren niet veel toleranter zijn dan ouderen. Eenderde van de jongeren met een Turkse of een Marokkaanse achtergrond zegt een homo of lesbienne in de vriendenkring te accepteren. Een ruime meerderheid doet dat niet.

Van autochtone jongeren zegt driekwart geen problemen te hebben met een homo of lesbienne als vriend of vriendin.

Minister gaat in gesprek

Minister Jet Bussemaker, in het kabinet verantwoordelijk voor het emancipatiebeleid, zegt in een reactie dat er ‘werk aan de winkel is en blijft om homoseksualiteit bespreekbaar te maken’. Ze zal samen met vicepremier Lodewijk Asscher snel om de tafel gaan met ‘groepen waar deze taboes heersen’. ‘Samen moeten we de boodschap uitdragen dat we pal staan voor de vrijheid om anders te kunnen zijn.’ In de Tweede Kamer wil de PvdA een hoorzitting met deskundigen houden en daarna een debat met het kabinet.

COC Amsterdam

Het COC Amsterdam maakt zich sterk voor homo-emancipatie in de regio Amsterdam: niet alleen voor homo’s en lesbiennes, maar ook voor biseksuelen, transseksuelen, travestieten en transgenders. Lees meer over wat wij doen om homo-emancipatie te verbeteren. Kijk bij onze vrijwillerscavatures om te zien hoe jij kan helpen.


English summary

Research suggest that the acceptance of homosexuality in fundamentalist religious groups in the Netherlands doesn’t improve. 53 percent of the Muslims and 58 percent of the Orthodox Calvinists is against homosexuality. The researchers don’t expect improvement in the near future. Jet Bussemaker, minister of Emancipation, is planning to work on the issue. COC Amsterdam helps with the emancipation of LGTBQ’s in the neighbourhood, if you’re interested in helping us you can contact us at info@cocamsterdam.nl .

Categorie:
Homo-emancipatie, Multicultureel
Tags:
, , , , , , , , , ,