Wij zijn er voor Amsterdam en omgeving.

8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016: EuroPride in Amsterdam
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Filmmaker Chris Belloni genomineerd voor LHBT–Innovatieprijs 2015

6 May 2015 -

Amsterdammer Chris Belloni, filmmaker van onder andere ‘I am Gay and Muslim’ en initiatiefnemer van de Marokkaanse boot tijdens de Canal Pride 2014, is een van de drie genomineerden voor de LHBT-Innovatieprijs.

De bijzondere lesmethode ‘Gelijk = Gelijk’, ontwikkeld voor basisscholen die kinderen vooroordelen en feiten leert te onderscheiden en The Genderbread Kit, een educatieve workshop die gender- en seksuele diversiteit op een luchtige en interactieve manier bespreekbaar maakt, zijn de andere genomineerden. Minister Jet Bussemaker (OCW) zal zondag 17 mei in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de winnaar bekendmaken.

De LHTB – Innovatieprijs wordt eenmaal in de twee jaar toegekend aan een persoon, groep of instelling die zich inzet voor verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen (LHBT’s) in de samenleving. Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘Acceptatie en veiligheid van LHBT jongeren’.

Met het uitreiken van de LHBT-innovatieprijs onderstreept het kabinet het belang dat zij hecht aan verbetering van de acceptatie van deze groep in de Nederlandse samenleving en daarbuiten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000 en een kunstobject.

Genomineerden

Chris Belloni maakt documentaires met maatschappelijke relevantie. Zijn film ‘I Am Gay and Muslim’, over homoseksualiteit in Marokko, is taboedoorbrekend en werd geselecteerd voor ruim veertig internationale filmfestivals. Om Marokkaanse lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders meer zichtbaar te maken organiseerde hij in 2014 een Marokkaanse boot tijdens de Amsterdam Gay Pride. Hij nodigde verschillende homoactivisten uit Marokko uit om mee te varen. Ook produceert Belloni korte films en is hij als blogger actief. COC Nederland heeft Chris Belloni in zijn werk gestimuleerd en zijn films medegefinancierd.

De bijzondere lesmethode ‘Gelijk = Gelijk’ is ontwikkeld voor basisscholen en leert kinderen vooroordelen en feiten te onderscheiden. Joodse, islamitische en homoseksuele jongeren geven steeds samen een les en vertellen als rolmodellen over zichzelf en delen persoonlijke ervaringen met de leerlingen. Want hoe was het om aan je ouders te vertellen dat je homoseksueel bent? Of hoe voelt het als je niet wordt geaccepteerd omdat je een keppeltje of hoofddoek draagt? Wat doet het met je als je gepest of gediscrimineerd wordt?

The Genderbread Kit is een educatieve workshop die gender- en seksuele diversiteit op een luchtige en interactieve manier bespreekbaar maakt en leerlingen in het voortgezet onderwijs aanzet tot nadenken over zichzelf en anderen. Kinderen, maar ook volwassenen, die niet binnen de norm passen, worden vaak gepest en als ‘raar’ bestempeld. The Genderbread Kit zorgt voor openheid over het onderwerp en het stimuleert jongeren om hun blik te verruimen. In de workshop wordt gebruik gemaakt van koekjes (Genderbread) om de vier ‘ingrediënten’ van de menselijke identiteit – sekse, gender, expressie en aantrekkingskracht – uiteen te zetten. Uitgangspunt is dat iedereen uniek is en diversiteit in elke klas te vinden is.

Internationale Dag tegen Homo-, Bi- en Transfobie

De prijs wordt op 17 mei 2015 uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De uitreiking valt samen met IDAHO (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia). De prijs werd in 2011 uitgereikt aan Tweede Kamerlid en oud-stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, Ahmed Marcouch en in 2013 aan Döne Fil, initiatiefnemer van de Turkse boot op de Gay Pride. Zij ontvingen de prijs vanwege hun inspirerende bijdrage aan het emancipatieproces van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders. De prijs is een aanmoediging om deze voorbeeldfunctie voort te zetten.

Jury

De jury van de LHBT-innovatieprijs 2015 bestaat uit Barbara Barend (voorzitter), Saskia Keuzenkamp, Monique Samuel, Johan Kenkhuis en Winfried Baijens.

Categorie:
Homo-emancipatie
Tags:
,