Wij zijn er voor Amsterdam en omgeving.

2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Michel & Eise: Onze kinderwens

20 August 2014 -
Kinderwens Michel en Eise

Foto Facebook Pagina Michel & Eise

Michel en Eise zijn twee mannen van 40 en 43 jaar. Al lange tijd hebben zij een kinderwens, en daarom zijn zij op zoek gegaan naar mogelijkheden deze wens in vervulling te brengen. Adoptie, pleegzorg, co-ouderschap, draagmoeder (draagster), alles is de revue gepasseerd. Na alle overwegingen hoopten zij op een draagmoeder. Een goede vriendin van hen, net bevallen van haar derde kindje, heeft al die tijd hun wens aangehoord, en er werd regelmatig over gesproken.

Ze wilde het ontzettend graag doen, maar was bang voor het afstaan van het kind, omdat ze het misschien toch als dat van haar zou zien. Misschien zou het wel op haar lijken. Na een poos kwam ze daarom zelf met een ander idee. Als Michel en Eise zelf een eitje konden vinden, dan wilde ze haar eigen baarmoeder als logeeradres aanbieden. Zelf hadden zij die mogelijkheid op dat moment nog niet bedacht, maar ze zijn er direct mee aan de slag gegaan.

Na verschillende forums en sites op internet te hebben bezocht, kwamen zij een jonge vrouw tegen. Zij hoorde van de kinderwens en wilde heel graag helpen door middels een bouwsteentje van haar af te staan. Zelf heeft zij al vier kinderen. Inmiddels heeft ze geen baarmoeder meer, maar nog wel goed functionerende eierstokken. Dit moest het dus gaan worden. Michel en Eise dachten er te zijn. Maar in de zoektocht naar klinieken bleek het tegenovergestelde waar te zijn.

Klinieken en ziekenhuizen verrichten wel eicel bevruchting en terugplaatsing middels IVF. Maar dit is echter niet mogelijk voor homokoppels (mannen). Direct zijn Michel en Eise gaan informeren bij Stichting MeerdanGewenst. Na hun hele verhaal te hebben verteld bleek niets hiervan illegaal te zijn. Daarom werden zij verwezen naar andere klinieken. Er kwam wat hoop terug, maar ook bij andere klinieken kregen zij niets anders dan “nee” te horen. Ze zijn zelfs in contact gebracht met de media middels een tv-programma. Vervolgens werd een artikel geplaatst in de Volkskrant, en meer media zullen gaan volgen. Door dit alles kwamen zij in contact met een advocate en expert op dit gebied.

Als eerst kregen Michel en Eise de mogelijkheid aangeboden om alles te laten plaatsvinden in Amerika of Cyprus. Maar dit is helaas niet haalbaar door factoren als hoge kosten en het rekening houden met drie gezinnen. Volgens de advocate is moet ook in eigen land alles goed regelbaar en legaal zijn. Alles is juridisch onderbouwd. Dit omdat de kans op anonieme draagmoederschap totaal niet van toepassing is. Een vriendin van hen draagt het kindje, een bekende doneert, en zij zijn de vaders.

Eise werkt in de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Op advies van de voorzitter van MeerdanGewenst, Jelle Martens, heeft Eise een Kamerlid van D66 aangesproken. Hij is in gesprek gegaan op geheel persoonlijke titel. Naar aanleiding van het verhaal heeft het Kamerlid zich in contact gesteld met Philip Tijsma van het COC en Jelle Martens van MeerdanGewenst. Momenteel is ze druk bezig vragen te stellen aan de minister om meer duidelijk te krijgen.

Op dit moment houden Michel en Eise de beleidsmedewerker van D66 goed op de hoogte van alle ontwikkelingen. En inmiddels ook de contacten met het ministerie van VWS. Volgens het ministerie, de minister, de wet, mag er binnen de beroepsgroep van artsen afgeweken van de richtlijnen die zij volgen. Een kliniek in Brabant wees diverse verzoeken af om verschillende redenen. Om die reden hebben ze op advies van het ministerie bij het College voor de Rechten van de Mens een melding gemaakt.

Michel en Eise voelen zich gediscrimineerd; slecht omdat zij geen vrouw zijn en-of geen baarmoeder hebben worden zij niet geholpen. Juridisch is alles in de haak. Michel en Eise leveren hun aandeel: de zaadcel. De eicel en draagster zijn hun hulp. Zowel de vriendin met logeerbuik, als de vrouw met het voor hen zo belangrijke bouwsteentje zijn op de hoogte van alle gebeurtenissen. Op 22 augustus aanstaande zal een zitting plaatsvinden bij het College voor de Rechten van de Mens, met de zaak van Michel en Eise.

Hopelijk is dit het begin van het eind maken aan een stuk onrecht! Hetero, biseksueel, homo, lesbisch, iedereen is gelijk!
Iedereen kan een innige kinderwens hebben…… Maar waarom wordt de ene groep wel medisch geholpen, en de andere niet?

Update beschikbaar: https://www.cocamsterdam.nl/2014/08/23/update-kinderwens-michel-eise/

Categorie:
Homo-emancipatie
Tags:
, , , , , , , ,