Wij zijn er voor Amsterdam en omgeving.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016: EuroPride in Amsterdam
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Historisch moment: Senaat schrapt ontslagmogelijkheid homodocent

10 March 2015 -

De Eerste Kamer heeft gisteren officieel ingestemd met de afschaffing van de ‘enkele-feitconstructie,’ waarmee religieuze scholen voorheen lesbische, homoseksuele en biseksuele docenten en leerlingen konden ontslaan, weigeren of wegsturen. Alleen de ChristenUnie en de SGP stemden tegen.

Daarmee lost de senaat de laatste belofte in uit COC’s Roze Stembusakkoord. COC-voorzitter Tanja Ineke sprak van een ‘historische dag’ en ‘een geweldig moment voor de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders in Nederland.

’‘Voor afschaffing van de enkele-feitconstructie heeft het COC maar liefst 21 jaar gevochten,’ aldus Ineke. ‘Dit is een grote overwinning voor lesbiënnes, homo’s en bi’s in het religieus onderwijs. Zij mogen nooit meer gediscrimineerd worden om hun seksuele gerichtheid.’

Afgelopen januari riep het COC de Eerste Kamer in een brief op om een definitief einde aan de constructie te maken. In 2009 tekenden 30 duizend mensen een COC-petitie tegen de enkele-feitconstructie. Het COC en haar jongerenorganisatie Expreszo enterden dat jaar de regeringsboot tijdens Amsterdam Gay Pride om aandacht voor de kwestie te vragen.VVD, PvdA, SP, D66, GroenLinks en OSF toonden zich dinsdag tijdens het debat in de Senaat voorstander van het wetsvoorstel tot afschaffing van de enkele-feitconstructie. Samen vormen deze partijen een ruime meerderheid in de Eerste Kamer.

Het wetsvoorstel is ingediend door D66-Tweede Kamerlid en voormalig COC-voorzitter Vera Bergkamp, met steun van Tweede Kamerleden van VVD, PvdA, SP en GroenLinks. De Tweede Kamer stemde op 27 mei 2014 voor het wetsvoorstel van Bergkamp. Het COC is de indieners dankbaar voor hun inzet.Volgens de enkele-feitconstructie mochten religieuze scholen LHB’s weliswaar niet wegsturen op grond van het ‘enkele feit’ van hun seksuele gerichtheid, maar wel op grond van zogenaamde ‘bijkomende omstandigheden.’ Zo ontsloeg een orthodox-gereformeerde basisschool in Oegstgeest docent Duran Renkema met een beroep op dit wetsartikel, toen die een relatie kreeg met een man.

Laatste belofte Roze Stembusakkoord ingelost

Door het afschaffen van de enkele-feitconstructie lost het parlement haar vijfde en laatste belofte in uit COC’s Roze Stembusakkoord. Een ‘historisch moment’ volgens het COC.In COC’s Roze Stembusakkoord deden negen politieke partijen op 3 september 2012 vijf beloften aan COC Nederland. Daardoor kwam er verplichte voorlichting op school (1 december 2012), een einde aan het fenomeen weigerambtenaar (1 november 2014) en een wet waarmee lesbische moeders eenvoudig juridisch ouder kunnen worden (1 juli 2014). Dankzij de transgenderwet hoeven transgenders sinds 1 juli 2014 geen operaties meer te ondergaan om hun officiële geslachtsregistratie te kunnen wijzigen. Door schrappen van de enkele-feitconstructie mogen religieuze scholen binnenkort geen LHBT-leerlingen en -docenten meer wegsturen.

Een nieuw Roze Akkoord

Het COC pleit voor een nieuw Roze Akkoord met parlement en regering, met daarin opnieuw vijf beloften over LHBT-wetgeving: 1) een verbod op LHBT-discriminatie in de Grondwet; 2) een verbod op transgenderdiscriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling; 3) een hoger wettelijk strafmaximum bij discriminerend geweld; 4) een einde aan officiële geslachtsregistratie in o.a. het paspoort; en 5) een goede wettelijke regeling voor meerouderschap. Het COC verwoordde deze oproep onlangs in een brief aan de Tweede Kamer en op 18 november 2014 in een opinieartikel in NRC Next.

Categorie:
Homo-emancipatie
Tags:
,


  • Recent Posts