Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Döne Fil: “Dit is nog maar het begin!”

10 februari 2016 -

Het Roze Lieverdje is een tweejaarlijkse prijs voor een Amsterdammer die zijn/haar sporen heeft verdiend in de strijd voor de LHTB-emancipatie in Amsterdam. Drie van de vijf genomineerden zijn betrokken bij initiatieven van COC Amsterdam. Döne Fil: ‘Als je je als vrijwilliger wil inzetten voor homo-emancipatie dan is het COC een organisatie die je op weg kan helpen’. 

Vertel kort wie je bent en wat je doet voor de LHBTQ-gemeenschap.
“Mijn naam is Döne Fil, ik ben 35 jaar, een geboren en getogen Amsterdammer en opgegroeid in Nieuw-West, Slotermeer. Ik heb een half Turkse, half Indonesische achtergrond. Voor mijn coming out deed ik al veel voor de interreligieuze dialoog en islamitische gemeenschap. Ik ben van nature een persoon die zich graag inzet voor de samenleving en haar steentje bij wilt dragen.

In 2010 ben ik uit de kast gekomen en een jaar ervoor heb ik contact gezocht met COC Nederland. Via het COC maakte ik toen kennis met het project Respect2love, een project voor en door LHBTQ’s met een etnische/bi-culturele  achtergrond. Wat ik merkte en zelf ervaarde in die tijd, was dat er na de aanslagen van 9/11 wereldwijd veel aandacht was voor de religieuze dialoog, en dat moslims zich hier voor moesten verantwoorden. Maar er was weinig tot geen aandacht voor bi-culturele LHBTQ’s.

Via Respect2love kwam ik in contact met veel andere homoseksuelen en lesbiennes met een bi-culturele achtergrond. Het COC vroeg vervolgens of ik als vrijwilliger en ervaringsdeskundige me wilde inzetten voor Respect2love en kon helpen bij de verdere ontwikkeling van het project.

Ik heb toen ook BeyonG (zij is ook genomineerd voor het Roze Lieverdje) leren kennen. Zij kwam stage lopen bij Respect2love en is nu projectleider. We hebben veel van elkaar geleerd en hebben elkaars ontwikkeling meegemaakt.

Sinds juni 2015 heb ik een vaste functie bij COC Nederland. Ik houd me onder andere bezig met het project ‘Coming in’. Het ‘Coming in’-project heeft als doel het ondersteunen van bi-culturele jongeren bij de individuele acceptatie en in het sensitiever maken van professionals/hulpverleners en vrijwilligers. Ik denk en praat mee en geef een stem aan een groep die dat zelf niet kan.”

Waarom ben jij je ooit gaan inzetten voor de LHBTQ-gemeenschap? Wat is je motivatie?
“Ik ben altijd al maatschappelijk betrokken en bewust geweest, voornamelijk op het gebied van vrouwenemancipatie. Toen ik eenmaal uit de kast kwam, ben ik actief geworden op het gebied van homo-emancipatie in combinatie met mijn persoonlijke ervaringen. Ik wilde iets doen voor de samenleving en proberen te voorkomen dat mensen hetzelfde als mij mee moeten maken.

Landelijk gezien zijn de zelfmoordcijfers nog steeds een stuk hoger onder homoseksuele jongeren en dat vind ik echt verschrikkelijk. Ik heb hier zelf namelijk ook mee geworsteld. Mijn geloof heeft me hierbij geholpen en ik ben voor mezelf opgekomen. Iedereen moet zich bewust zijn van het feit dat homoseksualiteit geen keuze is: het is wie je bent en iedereen heeft het recht om zichzelf te kunnen zijn.”

Hoe voelt het om genomineerd te zijn voor het Roze Lieverdje 2016?
“Ik vind het erg bijzonder! Ik ben twee jaar geleden ook al genomineerd, maar toen won Lady Galore. No hard feelings, zij had het dubbel en dwars verdiend. Ik vind haar echt een schatje en ze doet veel voor de homogemeenschap. Toen ik hoorde dat ik dit jaar weer genomineerd ben was ik vooral verrast. Kan dat wel? Voor de tweede keer een nominatie? Ik vind het een eer dat mensen mij nomineren en het is een bevestiging dat ik met iets goeds bezig ben. In 2013 heb ik de LHBT-Innovatieprijs ontvangen, onderdeel van de Jos Brink-prijs. Deze vormen van waardering vind ik zo bijzonder en het stimuleert me om door te gaan: dit is nog maar het begin!”

Ben je trots op deze nominatie?
“Ja enorm! Mijn werk kost best veel energie, want ik werk met mensen, voornamelijk met jongeren, en er komen vaak gevoelens bij kijken. Ik probeer hen te leren om te spreken en te denken vanuit kracht: iedereen kent tegenslagen, maar kijk naar de kansen en mogelijkheden die je hebt.

Ik leer nog elke dag! Ik ben bijzonder geraakt door activisten in het buitenland de afgelopen jaren. Zij zetten zich in voor homo-emancipatie in landen waar het verboden is en ze geen steun van de overheid krijgen. Erg knap als je dan toch zo moedig bent om op te komen voor je rechten!”

Van de vijf genomineerden zijn 3 ook werkzaam als vrijwilliger van COC Amsterdam. Wat vind je van de andere genomineerden en kun je een reden geven waarom zoveel genomineerden betrokken zijn bij COC Amsterdam?
“Ik vind alle genomineerden geweldige mensen/organisaties. Het L’HBTQ-magazine vind ik fantastisch. L’homo, de homoseksuele variant van de Linda, vind ik nogal suf. Het L’HBTQ-magazine is een mooie knipoog naar de Linda en L’homo en veel beter gelukt. De inhoud is een mooie mix van onderwerpen gericht op de hele doelgroep.

Ellie Lust vind ik een topwijf. Ik vind het heel mooi hoe zij zich inzet voor ‘Roze in blauw’ en hoe zij zich manifesteert als publiek persoon, aan tafel bij verschillende programma’s als Opsporing Verzocht.

Ook Krzysztof vind ik een geweldige man. Je moet het maar even kunnen: leiding geven aan 50 vrijwilligers en voorlichtingen geven. Hij doet dit al best lang en dat vind ik een knappe prestatie.

BeyonG ken ik dus al sinds zij als stagiair bij Respect2love aan de slag ging. Ik leerde haar toen nog kennen als Gino en heb haar ontwikkeling meegemaakt als transvrouw, met al haar struggles, maar uiteindelijk is ze er sterk en prachtig uitgekomen. Haar werk voor Trans United vind ik echt bijzonder.“

Stiekem hoop ik dat ik de prijs win, maar door deze nominatie zijn we eigenlijk alle vijf al winnaars! Waarom zoveel genomineerden betrokken zijn bij COC Amsterdam? Als je je als vrijwilliger wil inzetten voor homo-emancipatie dan is het COC een organisatie die je hiermee op weg kan helpen, je ondersteunt en je met gelijkgestemden in contact kan brengen.”

Wat zijn je plannen voor aankomend jaar?
“Ik ga samen met COC Amsterdam een doorstart maken met het familieproject ‘Netwerk Ouders Roze Kinderen Amsterdam (NORKA)’. Ik wil een plek creëren voor ouders en familieleden van LHBTQ-kinderen met een andere culturele achtergrond, die hier niet met hun buren of vrienden over kunnen praten en op zoek zijn naar lotgenoten. Binnen NORKA kunnen deze ouders in een veilige omgeving praten over ouderschap en onvoorwaardelijke liefde, elkaar steunen en kennismaken met ouders die verder zijn in het acceptatieproces.

Verder wil ik zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat ze niet de enige zijn en de acceptatie van homoseksuelen blijven stimuleren. In het bijzonder wil ik aandacht geven aan de acceptatie van transgenders. Deze groep heeft het nog best zwaar en hier kan veel winst worden behaald. Daarnaast heb ik nog mijn functie bij COC Nederland. Ik vind het bijzonder dat ik deze kans heb gekregen en dat ze me hiervoor hebben gevraagd: blij dat ik mijn visie mag uitdragen en ik samen met fijne collega’s mooie projecten mag uitvoeren.”

Als je het Roze Lieverdje zou winnen, hoe ga je dat dan vieren?
“Het is die dag dubbel feest: om 15 uur is de uitreiking van het Roze Lieverdje en aansluitend om 16 uur de loting van de botenparade. Ik ben vanaf de zijlijn betrokken bij de ‘transgenderboot’ en ik zit in het kern team van de ‘Holy Boat’. Als ik win, dan vier ik het samen met iedereen die daar aanwezig is en hopelijk ook met degenen die op mij gestemd hebben. Familie en vrienden zijn aanwezig en ook een van mijn beste vriendinnen die me altijd gesteund heeft, vooral tijdens mijn coming out. 14 februari wordt denk ik een hele bijzondere dag!”

Categorie:
Algemeen, COC Amsterdam e.o., Homo-emancipatie
Tags:
, , , , , ,


  • Recente berichten