Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Wat houdt Cocktail precies in?

Cocktail is een maatjesproject voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) asielzoekers. Het doel van het project is LHBT asielzoekers sociaal contact te bieden en daarmee het sociaal isolement van deze groep te doorbreken. Cocktail staat open voor LHBT-vluchtelingen die in procedure zijn (of hierop wachten) of een verblijfsstatus hebben.

Wat houdt een maatje precies in?

Maatjes zijn zelf lesbische, homoseksuele, biseksuele en/of transgender mensen uit de regio Amsterdam of Almere. Maatjes, ook wel buddy’s genoemd, bieden een een-op-een contact: een luisterend oor en sociale ondersteuning door met elkaar activiteiten te ondernemen. Ook kunnen zij je wegwijs maken in de Nederlandse LHBT-gemeenschap.

Hoe verloopt het contact?

In overleg met je buddy bepaal je wat jullie gaan doen en hoe vaak jullie elkaar zien. Je kunt met je maatje bijvoorbeeld praten over serieuze dingen of juist niet-serieuze dingen, een kop koffie drinken, wandelen of uitgaan.

Je maatje is ten minste vier uur per maand voor je beschikbaar. Hoeveel tijd er exact in het maatjescontact gaat zitten verschilt per persoon. Je kunt zelf met je maatje afstemmen hoe vaak je afspreekt en wanneer. Je kan dus ook zelf beslissen of dit vaste tijden zijn of niet. De meeste maatjes hebben voor een langere periode contact, van enkele maanden tot anderhalf á twee jaar.

Het maatjesproject biedt alleen sociaal contact aan. Cocktail biedt geen juridische, medische, psychische of financiële hulp. Zo nodig wordt iemand doorverwezen naar professionele instanties.

Hoe kan ik een Cocktail maatje krijgen?

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar cocktailamsterdam@cocamsterdam.nl  (o.v.v. je naam, woonplaats en contactgegevens). Er wordt dan contact met je opgenomen door één van de teamleiders van Cocktail.

Hoe wordt het contact gelegd?

Na een intakegesprek zal de teamleider kijken of er een match gemaakt kan worden tussen jou en een buddy. Hierbij wordt gelet op de persoonlijkheid en interesses van zowel jou als het maatje. Soms kan het enige tijd duren voordat er een match is.

Als er een match is gemaakt wordt de eerste afspraak gepland. Bij deze afspraak zal de teamleider aanwezig zijn om jullie aan elkaar voor te stellen. Als de eerste afspraak goed verloopt, zal je daarna zelf het contact onderhouden.

Wat als het niet bevalt?

Het kan gebeuren dat het niet klikt tussen jou en je buddy. Zowel jij als de buddy kan bij de teamleider aangeven dat het niet klikt. Als besloten wordt om het maatjescontact te beëindigen kan je in overleg met de teamleider beslissen om een nieuwe match te laten maken.

English information about the Cocktail buddy project can be found here.

  • Recente berichten